Proefbunny brengt onderzoekers en proefpersonen bij elkaar. Vaak zijn er bij studies en onderzoeken proefpersonen nodig om een wetenschappelijk experiment te kunnen uitvoeren. Met proefpersonen kunnen onderzoekers data verzamelen en op basis van deze data hun hypotheses toetsen. Op die manier kunnen onderzoekers erachter komen of bepaalde hypotheses waar of onwaar zijn. Een proefpersoon is dus iemand die deelneemt aan een wetenschappelijk experiment.

De geschiktheid van een proefpersoon verschilt per onderzoek. Het gaat ten slotte om het onderwerp van het onderzoek. Er kan bijvoorbeeld in een onderzoek gezocht worden naar hoe goed proefpersonen een bepaalde taak kunnen uitvoeren zonder die ooit eerder te hebben gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een computerspel. Dan zoekt een onderzoeker proefpersonen die deze taak nooit eerder hebben gedaan.

Proefpersoon-onderzoeken zijn heel divers. Over het algemeen zijn de medische onderzoeken het bekendst omdat de vergoedingen hierbij erg hoog zijn (maar ook de risico’s). Op Proefbunny vind je uiteenlopende onderzoeken omdat bij veel verschillende studies proefpersonen nodig zijn. Je kunt denken aan bijvoorbeeld:

  • Cognitieve vaardigheidstesten, hierbij wordt gekeken hoe je informatie opneemt en verwerkt. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor onderzoek naar leerstrategieën. Op die manier zouden wij het onderwijs anders kunnen inrichten voor een bepaalde groep mensen voor betere resultaten.
  • Vragenlijsten, voor het verzamelen van data kunnen ook enquêtes worden uitgedeeld. Je bent hierbij net zo goed een proefpersoon en ook hier kun je een vergoeding voor krijgen.
  • Lichamelijke onderzoeken, voor onderzoek naar de werking van lichaamsfuncties zoals gehoor en zicht.
  • Usability onderzoeken, voor het onderzoeken van de gebruiksvriendelijkheid van informatie of user interfaces van apparaten en software.
  • Medische onderzoeken, voor onderzoek naar de werking van medicijnen, medische apparaten of bepaalde therapieën.
  • Geneesmiddelen onderzoeken, dit soort onderzoeken vallen onder medische onderzoeken. Bij onderzoek naar geneesmiddelen zijn de risico’s op lichamelijke bijeffecten vaak het hoogst. Als proefpersoon van geneesmiddelen onderzoeken wordt je getest op medicijnen (of placebo’s). Je krijgt hiervoor vaak een hoge vergoeding. De geschiktheid van proefpersonen is vaak iets lastiger omdat medicijnen getest moeten worden op hun werking, proefpersonen moeten dan een bepaalde ziekte dragen om de werking te kunnen testen.
  • Verslavingsonderzoek, onderzoek naar het gebruik van verslavende middelen.
  • Maatschappelijk onderzoek, onderzoek naar bijvoorbeeld maatschappelijke problemen in de samenleving.

Je kunt als proefpersoon dus bij veel verschillende soorten onderzoeken aan de slag. Proefpersonen zijn onmisbaar voor onderzoek en worden daarom voor deelname ook vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *